Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/pasta z jaj z prażoną cebulą /30g/, krakowska podsuszana/10g/ warzywa: ogórek małosolny, pomidor /30g/ pieczywo mieszane/40g/ masło/5g/herbata z cytryną.1,3,7,11

II Śniadanie

Jabłko /80g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym z boczkiem wędzonym i wędliną/250ml./ gulasz wołowy /80g/ , kasza gryczana /40g/, surówka z młodej kapusty, rzodkiewki, ogórka zielonego /100g/, kompot wiśniowy/200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo – truskawkowy na jogurcie /150g/ płatki kukurydziane /20g/ 1,7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /200ml/ szynka wiejska /10g/, powidła śliwkowe /30g/bułka graham /40g/masło/7g/herbata dzikiej róży.1,7

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywny z ziemniakami /250ml/Makaron penee /40g/, z filetem z kurczaka/80g/ i sosem pesto , mix sałat, pomidory z sosem vinegret /80g/, kompot z czerwonej porzeczki /200ml/. 1,7,8,9

Podwieczorek

Napój miodowo cytrynowy /150ml/ , twaróg sernikowy /100g/ z borówką i melonem /80g/, wafle z ciecierzycą7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml, szynka z kurcząt /10g/, twarożek z gorzką czekoladą /30g/warzywa: rzodkiewka, ogórek zielony/30g/chleb żytni ze słonecznikiem /35g/masło/5g/herbata lipowa z cytryną. 1,7

II Śniadanie

brzoskwinia /100g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką/250 ml/ ruloniki wieprzowe /60g/ w sosie pomidorowym ziemniaki /150g/ surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem /80g/ ,kompot z czarnej porzeczki/200ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Kasza kukurydziana na mleku /150ml/ z musem jagodowym /50g/Ciastka wielozbożowe Belvita /25g/ 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/ ,pasta z makreli wędzonej z jajkiem /30g/,żywiecka podsuszana/10g/ warzywa: ogórek zielony, papryka /30g/chleb ziarnisty, jęczmienny/40g/masło /5g/herbata miętowa.1,3,4,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/ kalarepa /30g/

Obiad

Zupa gulaszowa na wywarze mięsno – warzywnym z ziemniakami/250ml/, pierogi leniwe /150g/ z musem truskawkowym / 50g/ kompot owocowy/200 ml./. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/, pierś z indyka wędzona/20g, warzywa: sałata, pomidor, ogórek małosolny /30g/, bułka cebulowa /40g/, masło/7g/, herbata z cytryną 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, ser mozzarella /10g/, polędwica sopocka /10g/ , warzywa: sałata, pomidor, ogórek małosolny /30g/pieczywo mieszane /40g/, masło /5g/ herbata rumiankowa z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

arbuz /140g/

Obiad

Krem z brokuł na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/ paluszki rybne/70g/ ziemniaki /150g/ marchewka z groszkiem /80g/ kompot wiśniowy /200ml/ 1,4,7,9

Podwieczorek

Deser Monte /150ml/, baton Sante Crunch śliwkowy /40g/ 1,7,8