Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

II Dzień Świąt Wielkanocnych-dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

II Dzień Świąt Wielkanocnych-dzień wolny od zajęć

Obiad

II Dzień Świąt Wielkanocnych-dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

II Dzień Świąt Wielkanocnych-dzień wolny od zajęć

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ krakowska drobiowa /10g/serek ziołowy /20g/warzywa: ogórek kiszony, pomidor /30g/pieczywo mieszane /40g/masło/5g/herbata rumiankowa. 1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z pomidorami i serem mozzarella/250 ml./kotlet jajeczny/60g/ziemniaki/150g/ marchewka z groszkiem/100g/ kompot z czerwonej porzeczki/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/kanapka na ciepło(szynka konserwowa/15g/ ser żółty /15g/ papryka, ketchup. 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150 ml/szynka wiejska /10g/powidła śliwkowe /30g/warzywa : papryka, ogórek zielony/30g/ bułka z ziarnami /40g/ masło/7 g/herbata z dzikiej róży. 1,7

II Śniadanie

jabłko /100 g/, marchew /30g/

Obiad

Barszcz biały na wywarze mięsno-warzywnym z białą kiełbasą i ziemniakami/250ml/ zraziki wołowo-wieprzowe /60g/w sosie własnym, kasza gryczana/40g/buraczki zasmażane/50g/surówka z pora, jabłka i kukurydzy/50g/kompot wiśniowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150 ml/z musem malinowym/50g/baton karmelowy Flips/25 g/. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200ml/pasztet domowy w/w/30g/ser żółty /30g/warzywa : sałata, pomidor , ogórek kiszony/30g/chleb żytni ze słonecznikiem/35g/ masło/ 5g/herbata z cytryną.1,3,7

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/pyzy surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i cebuli/100g/ z majonezem, kompot z czarnej porzeczki/200 ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /200 ml/z musem jagodowym/50ml/chrupki kukurydziano-truskawkowe. 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150 ml/krakowska podsuszana /10g/pasta z jaj z prażoną cebulką /30g/warzywa: ogórek kiszony, pomidor/30g/ chleb jęczmienny, ziarnisty/40g/masło /5g/herbata lipowa. 1,3,7,11

II Śniadanie

mandarynka /100g/

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/ kotlet rybny(pstrąg, dorsz)/60g/ z sosem greckim, ziemniaki /150g/surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem/100 g/kompot owocowy/200ml./ 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Deser twarogowy z bananem i gorzką czekoladą/150 g/ pieczywo Wasa. 1,7