Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/ parówka z szynki/50g/ sałatka z pomidora, ogórka kiszonego, szczypioru/30g/ketchup chleb żytni /40g/masło /5g/herbata z cytryną. 1,7

II Śniadanie

truskawki /100g/

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym z wędliną/250ml/ eskalopki z indyka/60g/w sosie śmietanowo -serowym, kasza kuskus/40g/surówka z młodej kapusty, marchewki i cebuli z majonezem/100g/ kompot z czerwonej porzeczki/200ml./ 1, 3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny/150ml/ z musem malinowym /50g/, ciasteczka owsiane z kakao/25g/. 1,7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /200ml/szynka wiejska /10g/serek z suszonymi pomidorami/20g/ warzywa: ogórek zielony, rzodkiewka /30g/bułka grahamka /35g/masło/7g/herbata owocowa. 1,7

II Śniadanie

jabłko /100 g/,

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z pomidorami i serem mozzarella /250ml/kotlet jajeczny/60g/ Ziemniaki z koperkiem/150g/ Marchewka z groszkiem/100g/kompot owocowy /200 ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml./kanapka na ciepło(bułka paryska/40g/szynka konserwowa/15g/ser żółty/15g/papryka /20g/ 1, 7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ pasta z jaj z szynką/30g/ ser wędzony/10g/ warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/ szczypior, pieczywo, mieszane/40g/masło/5g/ herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

melon /100g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa szpinakowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/pierś z kurczaka/80g/w sosie curry, ryż brązowy/40g/brukselka z masłem, surówka z marchwi i jabłek/50g/kompot owocowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Napar z dzikiej róży z miodem/150ml/ makaron/50g/ z truskawkami/50g / i polewą jogurtową /30g/ 1,7

Śniadanie

Boże Ciało- dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

Boże Ciało- dzień wolny od zajęć

Obiad

Boże Ciało- dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

Boże Ciało- dzień wolny od zajęć

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /200ml/ szynka z kurcząt/10g/powidła śliwkowe /30g/warzywa: pomidor pomidor/30g/chleb żytni ze słonecznikiem/40g/masło/5g/herbata lipowa 1,7

II Śniadanie

jabłko /100g/

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/ paluszki rybne/70g/frytki pieczone/100g/bukiet warzyw/100g/kompot jagodowy/200ml./

Podwieczorek

Koktajl bananowo –truskawkowy na jogurcie /150ml/ baton karmelowy Flips/25g/. 1,7