Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/szynka wiejska/10g/ ser żółty/10g/ warzywa: ogórek małosolny, papryka /30g/ pieczywo mieszane/40g/ masło/5g/herbata z dzikiej róży.1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa z soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym z boczkiem wędzonym i ziemniakami/250ml./ kluski gnocchi/100g/ z twarogiem/5g/ i musem truskawkowym /50g/, kompot wiśniowy/200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150ml./jajo gotowane/1/2 szt./ pomidor, szczypior, chleb żytni ze słonecznikiem/40g/ masło/5g/, herbata z cytryną 1,3,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/, salami /10g/serek Almette z suszonymi pomidorami /20g/warzywa: sałata rzodkiewka, ogórek zielony/30g/bułka z ziarnami/40g/masło/7g/herbata z cytryną.1,7

II Śniadanie

arbuz /140g/

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki/250ml/ pieczona pałka z kurczaka/1szt./ ziemniaki/150g/marchew mini/50g/, mizeria/50g/kompot owocowy/200 ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Sałatka owocowa (banan, melon, borówka) z kuskusem /150g/ i polewą jogurtową /30g/, 2 cząstki mlecznej czekolady 1,3,7,8

Śniadanie

Zupa mleczna zacierką /200 ml./pasztet domowy w/w/20g/ser mozzarella /10g/warzywa: pomidor, ogórek małosolny/30g/ pieczywo mieszane /35g/ masło/5g/herbata lipowa z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

brzoskwinia /100g

Obiad

Barszcz biały na wywarze warzywnym z biała kiełbasą i ziemniakami/250 ml/ /pulpet/60g/w sosie dyniowym, kasza pęczak/40g/ brokuły/50g/, surówka z marchwi, jabłek i pestek słonecznika ,kompot z czarnej porzeczki/200ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Mleko/150ml./ciasto drożdżowe z kruszonką w/w /70g/gruszka/100g/ 1,3,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/ kabanosy drobiowe/20g/ dżem brzoskwiniowy /30g/warzywa: ogórek zielony, rzodkiewka /30g/chleb żytni ze słonecznikiem/40g/ masło/5g/herbata owocowa.1,7

II Śniadanie

jabłko /100g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem/250ml/gulasz z udźca indyka/80g/ w sosie własnym , ziemniaki/150g/surówka z młodej kapusty, marchewki, cebuli /100g/ kompot owocowy/200 ml./. 1, 7,9

Podwieczorek

Deser Monte/150ml./ herbatniki Krakuski /25g/borówka /80g/1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, jajecznica /jajo 1szt./ z szynką /10g/, szczypior, pomidor/20g/ chleb ziarnisty, pszenno- żytni /40g/, masło /5g/ herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml./ filet z łososia /80g/ w sosie koperkowym z ryżem basmanti /40g/ surówka z kalarepy. Marchwi i jabłek ze śmietaną /100g/ kompot z czerwonej porzeczki /200ml/ 1,4,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150ml/, masło kakaowo-orzechowe /30g/, dżem wiśniowy, bułka maślana /40g/, masło/7g/ melon /100g/, herbata owocowa 1,7,8