Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/ pasta z jaj z prażoną cebulką/30g/ szynka wiejska/10g/warzywa: pomidor, ogórek kiszony /30g/pieczywo mieszane /40g/masło/5 g/herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem/250ml/pulpet /60g/w sosie koperkowym ziemniaki/150g/brukselka/50g/ buraczki zasmażane /50g/ kompot wiśniowy /200 ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150 ml/masło kakaowo-orzechowe /30g/ dżem brzoskwiniowy, bułka maślana/40g/masło /7g/melon/100g/ herbata owocowa. 1,7,8

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku/150ml/kabanosy drobiowe/20g/powidła śliwkowe/30g/warzywa: rzodkiewka, ogórek zielony/30g/bułka grahamka/35g/masło /7 g/herbata rumiankowa z miodem i cytryną. 1,7

II Śniadanie

melon /100 g/,

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z ziemniakami/250ml/racuchy z rabarbarem na jogurcie z cukrem pudrem/150g/kompot owocowy/200 ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150ml./pasta z makreli wędzonej z jajem/30g/szczypior, papryka, ogórek kiszony/30g/chleb żytni/40g/masło/5g/ herbata miętowa. 1,3,4,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ schab nie ze wsi/10g/ twarożek z miodem/30g/ warzywa: papryka, ogórek zielony/30g/chleb pszenno-żytni ,ziarnisty /40g/ masło/5g/herbata z dzikiej róży. 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa krem z pomidorów i marchwi/250 ml/makaron penne/40g/z piersią z indyka/80g/i sosem pesto, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki/80g/kompot z czerwonej porzeczki/200ml/. 1,7,8,9

Podwieczorek

Kremowy budyń jaglany/150ml/ z musem jagodowym /50g/chrupki kukurydziano-truskawkowe /15g/. 1,7 Dzień Rodziny Gr VII godz. 15 sernik, babka z ananasem w/w herbata z cytryną.

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/ ser żółty/10g/ szynka z kurcząt/10g/ warzywa : sałata, pomidor ogórek kiszony/30g/chleb jęczmienny, życia /40g/masło/5g/herbata lipowa z miodem i cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

arbuz /150g/

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym z wędliną i wędzonką /250ml/gulasz ze schabu/80g/ w sosie dyniowym, kasza bulgur /40g/w sosie własnym/kasza /40g/, surówka z marchwi i pory śmietaną/100g/ kompot z czarnej porzeczki/200 ml./ 1,7,9

Podwieczorek

Napój miodowo-cytrynowy/150ml/ twarożek waniliowy /100g /z musem truskawkowym/50g/ wafle ryżowe z ciecierzycą. 7 Dzień Rodziny Gr. III- godz.15 sernik, jabłecznik w/w Herbata z cytryną

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/jajecznica/jajo 1 szt./ z szynką /10g/szczypior, pomidor/20g/chleb żytni ze słonecznikiem/40g/ masło /5 g/herbata z cytryną. 1,3,7

II Śniadanie

banan/100g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250 ml/paluszki rybne/70g/,ziemniaki z koperkiem/150g/marchewka z groszkiem/100g/kompot wiśniowy/200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/.pizza w/w z szynką konserwową wieprzową/15g/ serem mozzarella/15g pulpa pomidorowa, papryka, ketchup 1,7