Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/ krakowska podsuszana z indyka/10g/serek ziołowy/20g/warzywa: papryka, ogórek zielony /30g/pieczywo mieszane /40g/masło/5 g/herbata lipowa z miodem. 1,7,11

II Śniadanie

jabłko /100g/ kalarepa /30g/

Obiad

Zupa grochowa na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną wędzonką i ziemniakami/250ml/ makaron/40g/ z twarogiem/50g/ i musem truskawkowym/50g/ kompot owocowy /200 ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150 ml/szynka wiejska/20g/ warzywa :sałata, pomidor, ogórek kiszony, chleb żytni masło/5g/herbata z cytryną. 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ ser żółty /10g/dżem wiśniowy/30g/warzywa: rzodkiewka, ogórek zielony/30g/bułka z ziarnami/40g/masło /7 g/,herbata z dzikiej róży. 1,7,11

II Śniadanie

melon /100 g/,

Obiad

Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i dyni /250 ml/filet z kurczaka duszony w ziołach/80g/ziemniaki puree/150g/surówka z marchwi i jabłek ze śmietaną,/80g/ kompot z czarnej porzeczki /200 ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo -truskawkowy na maślance/150ml./ płatki kukurydziane /20g/ 1,7 Dzień Rodziny Gr. I godz. 14 Sernik, babka z ananasem w/w herbata z cytryną.

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150 ml/salami/10g/ jajo gotowane/1/2 szt. warzywa: pomidor , ogórek kiszony, szczypior/30g/pieczywo mieszane/40g/masło / 5g/herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa z fasoli szparagowej na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250 ml./spaghetti z sosem mięsno-warzywnym i serem mozzarella/150g/surówka z młodej kapusty z koperki/80g/ kompot wiśniowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150 ml/z musem malinowym, ciasteczka owsiane z jagodą /25g/. 1,7 Dzień Rodziny Gr. II-godz.14 Gr. V – godz. 15 sernik, babka z ananasem w/w herbata z cytryną.

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ pasta z sera białego z ogórkiem zielonym /30g/szynka wiejska /10g/warzywa : pomidor rzodkiewka/30 g/chleb żytni ze słonecznikiem /40g/masło/5g/herbata rumiankowa. 1,7

II Śniadanie

arbuz /150g/

Obiad

Żurek na wywarze mięsno-warzywnym z białą kiełbasą i ziemniakami/250ml/zraziki wołowo-wieprzowe/60g/w sosie własnym/kasza pęczak/40g/, surówka z kapusty, kukurydzy i ogórka kiszonego /100g/kompot z czerwonej porzeczki/200 ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Deser mleczny Monte/150g/, banan/100g/ 7 Dzień Rodziny Gr. IV- godz.15 Gr. VI – godz.14 sernik, jabłecznik w/w Herbata z cytryną

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200 ml/szynka z kurcząt /10g/ser mozzarella /10g/warzywa: papryka ogórek zielony/30g/ chleb życia, jęczmienny/40g/masło /5 g/herbata z cytryną.1,7

II Śniadanie

melon/100g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym/250 ml/ z zacierką/250 ml/filet z łososia /80g/ziemniaki/150 g/sałata lodowa, pomidory, prażone pestki słonecznika z sosem winegret /80g/kompot owocowy/200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /150ml/z jagodami /50g/chrupki kukurydziano- czekoladowe/15g/. 1,7