Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/schab nie ze wsi/10g/ serek z suszonymi pomidorami/20g/ warzywa: ogórek zielony, papryka/30g/pieczywo mieszane/40g/masło /5 g/herbata z imbirem. 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcza /100g/

Obiad

Kapuśniak z białej kapusty na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250 ml/lasagne warzywno-mięsna/150g/z sere mozzarella/10g/)sałata lodowa ogórek zielony ,rzodkiewka z jogurtem /80g/, kompot z czerwonej porzeczki. 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl owocowy /150 ml./ (banan, truskawka ) na maślance ,wafle ryżowe z polewą malinową/24 g/. 7

Śniadanie

Kasza manna na mleku /200 ml/szynka wiejska /10 g/twarożek z gorzką czekoladą/30g/warzywa rzodkiewka, ogórek zielony/30g/chleb żytni ze słonecznikiem /35g/masło/5g/herbata z dzikiej róży. 1,7

II Śniadanie

jabłko /80g/, kalarepa /30g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką /250 ml/kotlet pożarski/60g/ ziemniaki /150 g/marchewka z groszkiem/100g/, kompot wiśniowy /200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /200ml/, banan/100g/. 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/parówka z szynki na gorąco/1 szt./ ketchup sałatka z pomidora, ogórka kiszonego, szczypioru/30g/chleb żytni ze słonecznikiem /40g/masło/5g/herbata z cytryną.1,7

II Śniadanie

gruszka /80g/

Obiad

Zupa ziemniaczana z boczkiem wędzonym /250 ml/gulasz z udźca indyka /80g/w sosie własnym, kasza pęczak/40 g/, surówka z czerwonej kapusty, rodzynek z majonezem/100g/ kompot owocowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miodem /150ml/deser serowy/100g/ z musem malinowym /50g/pieczywo Wasa. 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ salami/10g/ ser żółty /10g/ warzywa :sałata ogórek kiszony, pomidor /30g/chleb ziarnisty, pszenno-żytni/40g/ masło/5 g/herbata lipowa z cytryną i miodem. 1,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250 ml/pierogi leniwe /150g/ z musem truskawkowym/50g/ kompot wiśniowy 200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150 ml/pasta z makreli wędzonej z jajem/30g/warzywa: szczypior, papryka, ogórek zielony/30g/ chleb żytni/40g/ masło/5g/herbata miętowa. 1,3,4,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150 ml/, jajecznica /jajo 1 szt./szynka wiejska/10g/, szczypior, pomidor/30g/, chleb życia, orkiszowy, jęczmienny/40g/masło /5 g/, herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan/100g/

Obiad

Zupa krem z marchwi i pomidorów z groszkiem ptysiowym /250ml/filet z łososia /80g/w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, makaron penne/40g/mix sałat z sosem winegret/50g/, kompot z czarnej porzeczki/200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Ryż duszony z jabłkami cynamonem i polewą jogurtową /200 ml/. 7