Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku, herbata z cytryną, chleb razowy, jęczmienny, masło, szynka konserwowa twarożek z gorzką czekoladą ,ogórek zielony, rzodkiewka.1,7

II Śniadanie

½ banana

Obiad

Krupnik z kaszy jęczmiennej na wywarze mięsnym z warzywami, kotlet mielony sos pieczarkowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi i jabłek, kalafior z masłem, kompot z czarnej porzeczki. 1,7,9

Podwieczorek

Herbata z żurawiny z miodem, makaron z truskawkami i sosem jogurtowym. 1,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata owocowa, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, sałata, schab wędzony, jajo gotowane, pomidor, ogórek małosolny. 1,3,7,11

II Śniadanie

melon

Obiad

Krem z zielonego groszku, cukini z grzankami razowymi, spaghetti z sosem bolognese i żółtym serem, surówka(sałata, rzodkiewka, ogórek zielony) z jogurtem, kompot wiśniowy. 1,7,9

Podwieczorek

Kremowy budyń jaglany z musem malinowym, ciasteczka zbożowe z żurawiną. 1,7

Śniadanie

Zacierka na mleku, herbata z cytryną, chleb żytni ze słonecznikiem, pasztet domowy(wyrób własny), ser żółty, ogórek zielony, papryka. 1,3,7

II Śniadanie

truskawki

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, buraczki pieczone, surówka collesław, kompot z rabarbaru. 7,9

Podwieczorek

Koktajl malinowy na jogurcie, babka śmietankowa (wypiek własny). 1,3,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku, herbata ziołowa, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, pasta z makreli wędzonej, jajem i szczypiorkiem, krakowska podsuszana, papryka, ogórek małosolny. 1,4,7,11

II Śniadanie

morela, kalarepka do chrupania

Obiad

Barszcz ukraiński na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem i bułką tartą, kompot owocowy.1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata z cytryną, bułka grahamka, masło, sałata, szynka wiejska, pomidor, rzodkiewka. 1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata owocowa, chleb razowy, jęczmienny, masło, szynka wiejska, serek kremowy, pomidor, papryka. 1, 7

II Śniadanie

winogrona

Obiad

Zupa porowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, stek rybny w sosie pomidorowym, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego i koperku, kompot wiśniowy. 1,3,4,7

Podwieczorek

Koktajl truskawkowy na jogurcie , chałka z masłem, rodzynki. 1,7