Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem, alfabet, herbata z cytryną, chleb razowy, ziarnisty, pszenno- żytni (35 g), masło, sałata, serek z suszonymi pomidorami (15 g), krakowska podsuszana (15 g), ogórek zielony, rzodkiewka 1,7,11

II Śniadanie

1/2 banana, śliwki kalifornijskie

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno - warzywnym z ziemniakami, leczo z indykiem (80 g) (pierś z indyka, fasolka szparagowa, cukinia, cebula, pomidory), ryż brązowy (40 g), mix sałat z sosem winegret, kompot wiśniowy 7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata owocowa, chałka z kruszonką (40g), masło, dżem truskawkowy (30 g), kiwi 1,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata owocowa, bułka ziarnista (35 g), masło, pasta z jaj i szynki (20 g), ser mozarella (15 g), ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek 1,3,7,11

II Śniadanie

1/2 pomarańczy, rodzynki

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem domowym, pieczone udko z kurczaka (1 szt.) ziemniaki z koperkiem, mizeria (50 g) mini marchewki z masłem (50 g), kompot owocowy 1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną, chleb żytni ze słonecznikiem (35 g), masło, szynka wiejska (15 g), sałatka jarzynowa (50 g) 1,3,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku, herbata ziołowa, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni (35 g), masło, kabanosy drobiowe (20 g), jajo gotowane (1.2 szt.), papryka, pomidor 1,3,7,11

II Śniadanie

1/2 jabłka, kalarepka do chrupania

Obiad

Żurek na wywarze warzywnym z wędliną i ziemniakami, zraziki wołowo-wieprzowe w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki zasmażane, sałata ze śmietaną, kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9

Podwieczorek

Napój miodowo- cytrynowy, deser z twarożkiem waniliowym (130 g), wafle ryżowe (15 g) 1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z imbirem, chleb razowy, ziarnisty, pszenno- żytni (35 g), masło, szynka drobiowa (15 g), serek kremowy (15 g), pomidor, ogórek kiszony 1,7,11

II Śniadanie

melon, rzodkiewka do chrupania

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno- warzywnym z ziemniakami, kluseczki gnocchi z twarogiem, i musem truskawkowym (200g ), kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata ziołowa, chleb żytni, masło, pasta z łososia wędzonego z jajem (30 g), szczypior, ogórek kiszony, papryka 1,3,4,7

Śniadanie

Kasza manna na mleku, herbata owocowa, chleb razowy jęczmienny (35 g), masło, twarożek z gorzką czekoladą (20 g), polędwica sopocka (15 g), ogórek zielony 1,7

II Śniadanie

mandarynka

Obiad

Krem z brokuł na wywarze mięsno-warzywnym z grzankami razowymi, kotlet rybny (60 g) w sosie chrzanowym, surówka z marchwi i pora ze śmietaną (80 g), kompot truskawkowy 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata z cytryną, jabłecznik, (wypiek własny) (80 g) 1,3,7