Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki żytni na mleku, herbata z cytryną, chleb razowy, ziarnisty, pszenno- żytni (35 g), masło, szynka wiejska (15 g), serek śmietankowy (20 g), ogórek zielony, rzodkiewka,

II Śniadanie

½ jabłka, kalarepka do chrupania

Obiad

Zupa porowo-ziemniaczana na wywarze mięsno - warzywnym, potrawka z kurczaka (80 g), z rodzynkami i ryżem, surówka z marchwi i pomarańczy (50 g), kalafior z masłem (50 g),kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 .

Podwieczorek

Napar z dzikiej róży z miodem, deser owocowy, (banan, kiwi, mandarynki, kiwi) z twarożkiem waniliowym (120 g), wafle ryżowe 7

Śniadanie

Zacierka na mleku, herbata owocowa, chleb razowy, jęczmienny (35 g), masło, polędwica, sopocka (15 g) twarożek z miodem (20 g), ogórek zielony, papryka, 1,7

II Śniadanie

mandarynka, rodzynki

Obiad

Żurek na wywarze mięsno- warzywnym z wędliną i ziemniakami, pulpet (60 g) w sosie pomidorowym, kasza pęczak, buraczki zasmażane (50 g), surówka z kapusty włoskiej z koperkiem i oliwa z oliwek, kompot wiśniowy, 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata z imbirem, babka śmietankowa (wypiek własny, 70g), gruszka 1,3,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata z żurawiny, chleb razowy, ziarnisty, pszenno- żytni (35 g), masło, salami (15 g), jajo gotowane (25 g), sałatka, ogórek kiszony, pomidor 1,3,7,11

II Śniadanie

1/2 banana

Obiad

Rosół drobiowo-wołowy na wywarze warzywnym z makaronem domowym, kotlet schabowy (60 g), ziemniaki, bukiet warzyw, sałata z sosem jogurtowym, kompot owocowy, 1,3,7,9

Podwieczorek

Kasza kukurydziana z jagodami, batonik owocowy 1,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kawa zbożowa na mleku, herbata ziołowa, chleb żytni ze słonecznikiem (35 g), masło, łosoś wędzony (20 g), krakowska podsuszana (15 g), ogórek kiszony, papryka 1,4,7

II Śniadanie

melon, rzodkiewka do chrupania

Obiad

Krem z fasoli szparagowej na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, makaron z Pesto i piersią z indyka (100 g), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki z olejem słonecznikowym (100 g), kompot truskawkowy, 1,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata owocowa, chałka z masłem (40 g), rodzynki, mandarynka

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku, herbata z żurawiny, chleb razowy, ziarnisty, pszenno- żytni (35 g), masło, ser żółty (15 g), schab wędzony (15 g), ogórek zielony, papryka 1,7,11

II Śniadanie

1/2 pomarańczy, orzechy 4

Obiad

Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno- warzywnym z makaronem, paluszki rybne (80 g), ziemniaki puree z koperkiem, marchew z groszkiem (50 g), surówka collesław 950 g), kompot z czarnej porzeczki, 1,4,7,9

Podwieczorek

Herbata owocowa, ryż z musem truskawkowym 7