Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku, salami, serek ziołowy, pomidor, ogórek kiszony, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną 1,7,11

II Śniadanie

banan, marchew

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, kluski gnocchi z twarogiem, musem malinowym, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, szynka wiejska, ogórek zielony, rzodkiewka, bułka grahamka, masło, herbata 15.30 Wigilia w gr. I i II piernik, mandarynki, cukierki, mandarynki

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku, szynka drobiowa, twarożek biały, dżem, rzodkiewka, ogórek zielony, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, herbata z imbirem

II Śniadanie

melon /80g/,

Obiad

Żurek na wywarze mięsno -warzywnym z biała kiełbasą i ziemniakami, zraziki wołowo-wieprzowe w sosie własnym, kasza gryczana, bukiet warzyw, kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9

Podwieczorek

Napar z dzikiej róży z miodem, makaron z truskawkami i polewą jogurtową 1,7 15.30 Wigilia w gr. II i IV piernik, mandarynki, cukierki, mandarynki

Śniadanie

Kakao na mleku, pasta z jajek i szynki, rolada wędzona, pomidor, ogórek kiszony, chleb życia, jęczmienny, masło, herbata lipowa z cytryną 1,3,7,11

II Śniadanie

banan

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, gulasz ze schabu po węgiersku (papryka, pomidory) makaron pełnoziarnisty, surówka z białej rzodkwi, jabłek ze śmietaną, kompot wiśniowy 1,7

Podwieczorek

Deser mleczny Monte, ciasteczka owsiane z morelą 1,7 15.30 Wigilia w gr. V i VI piernik, mandarynki, cukierki, mandarynki

Śniadanie

Kawa Inka na mleku, łosoś wędzony, żywiecka podsuszana, szpinak, ogórek zielony, pomidor, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, herbata ziołowa 1,4,7,11

II Śniadanie

gruszka

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z pomidorami, kotlet jajeczny, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, sałata lodowa ze śmietaną, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną, kanapka na ciepło (bułka grahamka, szynka konserwowa, wieprzowa, ser żółty, ketchup, papryka 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku, parówka z szynki na gorąco, sałatka z pomidora, ogórka kiszonego ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane, masło, herbata z czarnej malwy 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcze /80g/

Obiad

Zupa krem brokułowy ze snackami popcornowymi i serkiem topionym, kotlet rybny z dorsza, ziemniaki puree, surówka z marchwi i pora ze śmietaną, kompot z czarnej porzeczki 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami, baton owocowo-bananowy 1,7