Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/ pasta z jaj z prażoną cebulką /30g/szynka wiejska/10g/warzywa: ogórek kiszony, pomidor /30g/ pieczywo mieszane /40g/masło/5g/herbata z imbirem i cytryną 1,3,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem/250ml/ pulpet wieprzowy /60g/ w sosie koperkowym, ziemniaki /150g/brukselka /50g/ z pieca, buraczki zasmażane /50g/ kompot owocowy/200ml/ 1,3,7,9

Podwieczorek

Smoothie gruszkowe z bananem, natką pietruszki i cytryną /150ml/, wafle ryżowe z polewą malinową. 1,7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /200ml/krakowska podsuszana /10g/, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem /30g/ warzywa: pomidor ogórek małosolny,/30g/ chleb orkiszowy, ziarnisty /35g/masło/5g/herbata z hibiskusa 1,7,11

II Śniadanie

gruszka /80g/

Obiad

Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i pestkami dyni /250ml/ filet z kurczaka duszony w ziołach /80g/ ziemniaki puree /150g/ surówka z marchewki i jabłek ze śmietaną /80g/kompot z czarnej porzeczki /200 ml/1,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/ pieczone jabłka pod owsianą kruszonką /70g/ z cynamonem i kleksem jogurtu, herbata z cytryną i imbirem 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/ ser żółty /10g/ salami/10g/,warzywa: papryka , ogórek kiszony /30g/chleb ziarnisty, pszenno-żytni/40g/masło /5g/herbata lipowa z miodem 1,3,7

II Śniadanie

arbuz /140g/

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym z kaszą kukurydzianą /250ml/kotlet mielony wołowo-wieprzowy/60g/ ziemniaki /150g/, mini marchewki /50g/, mizeria z jogurtem bałkańskim /50g/kompot owocowy/200ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku /150ml/ z musem, malinowym /50g/ 7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /200ml/schab cygański /10g/twarożek kremowy Almette/20g/warzywa: rzodkiewka ,ogórek zielony, papryka/30g/ pieczywo mieszane/35g/ masło/5g/herbata kwiat malwy. 1,7,11

II Śniadanie

melon /140g/

Obiad

Krem z brokuł na wywarze mięsno-warzywnym ze snackami popcornowymi/250ml/eskalopki z piersi indyka /60g/ w sosie śmietanowym, kasza bulgur/40g/ surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki /80g/kompot śliwkowy/200ml/ 1,3,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/dżem truskawkowo-porzeczkowy /30g/, bułka maślana /40g/, jabłko /80g/ 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, jajecznica (jajo 1 szt.) z szynką /10g/ i szczypiorkiem, dżem wiśniowy/30g/warzywa: pomidor, ogórek małosolny/30g/chleb żytni ze słonecznikiem /40g/masło/5g/herbata z cytryną 1,3,7

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250ml/, paluszki rybne/70g/ziemniaki z koperkiem/150g/ bukiet warzyw na parze /100g/, kompot wiśniowy/200ml/ 1,4,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/, pizza (wyrób własny) z szynką konserwową wieprzową /15g/ serem mozzarella /15g/, pulpą pomidorową , papryką i keczupem 1,7