Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kasza manna na mleku /200ml/krakowska podsuszana/10g/jajo gotowane/1/2 szt./ sałata, ogórek kiszony, pomidor ,chleb życia, jęczmienny/35g/masło herbata z cytryną 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /80g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa grochowa na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną boczkiem wędzonym i ziemniakami/250ml/naleśniki z twarogiem i polewą jogurtowo-waniliową/150g/ kompot owocowy/200ml/, 1, 3,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/,masło kakaowo-orzechowe /30g/ rogal/40g/ herbata owocowa gruszka/80g// 1,7,8

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/ kabanosy drobiowe/15g/dżem wiśniowy/30g/ogórek zielony, rzodkiewka , bułka zwykła/40g/ masło herbata z lipy. 1,7

II Śniadanie

jabłko /80g/ kalarepa /30g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką/250ml/frykadelki z szynki /60g/w sosie pomidorowym ryż brązowy/40g/ /40g/surówka z selera , jabłka i orzechów ze śmietaną/80g/ kompot wiśniowy/200ml/ 1,3,7,9,8

Podwieczorek

Sałatka owocowa(banan, winogron, pomarańcza jabłko)z jogurtem naturalnym/150g/ i płatkami migdałowymi/10g/, pieczywo wasa. 1,7

Śniadanie

Płatki żytnie na mleku /200ml/schab nie ze wsi /10g/ser żółty/10g/ sałata, ogórek kiszony pomidor, chleb żytni ze słonecznikiem/35g/, masło, herbata z imbirem 1,7

II Śniadanie

mandarynka /80g/

Obiad

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem/250ml/ pieczone udko z kurczaka/1sz/ziemniaki z koperkiem /150g/mizeria/50g/ marchewki mini z masłem/50g/ kompot śliwkowy/200ml/ 1, 7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/szynka wiejska/20g/bułka z ziarnami/40g/ sałata, rzodkiewka, papryka, herbata z malwy. 1,7,11

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /200ml/szynka wiejska /10g/ pasta z jaj z prażoną cebulką/30g/ ogórek kiszony, papryka pieczywo mieszane /35g/masło, herbata z cytryną. 1,3, 7,11

II Śniadanie

banan/80g rzodkiewka /30g/

Obiad

Barszcz biały na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną z ziemniakami /250ml/makaron razowy/40g/ z piersią z kurczaka /80g/w sosie curry, mix sałat , pomidory koktajlowe z sosem winegret/80g/kompot z czarnej porzeczki/200ml/ 1, 7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml/ Twarożek z gorzką czekoladą/30g/bułka grahamka/35g/masło, pomarańcza/80g/ herbata z dzikiej róży 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, polędwica sopocka/10g/,twarożek z rzodkiewką, szczypiorek /30g/pomidor, ogórek zielony, pieczywo mieszane/35g/masło herbata z lipy. 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcze /80g/ rodzynki /10g/

Obiad

Krem z białych warzyw ze snackami popcornowymi/250g/ kotlet rybny /60g/z sosem greckim, ziemniaki/150g/surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem/80g/ kompot malinowy/200ml/ 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /150ml/z jagodami /50g/baton owocowy/35 g/ 1, 7