Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku/150ml/pasta z jaj/30g/szynka wiejska/10g/warzywa: warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/ pieczywo mieszane /35g/masło/5g/herbata lipowa z miodem. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g/ marchew /30g/

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/spaghetti z sosem mięsno-warzywnymi serem mozzarella/150g/sałata lodowa rzodkiewka, ogórek zielony z sosem jogurtowym/100g/ kompot wiśniowy/200 ml./ 1,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150 ml/ z musem malinowym/50g/ ciastka owsiane z kakao/25g/ 1,7

Śniadanie

Kawa Inka na mleku /150 ml/kabanosy drobiowe/20g/serek ziołowy /20g/warzywa: pomidor, ogórek zielony /30g/chleb żytni ze słonecznikiem/40g/ masło/5g/herbata z cytryną. 1,7

II Śniadanie

Herbata z cytryną, ciasta, mandarynki melon /100g/,

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250ml/pieczeń rzymska/60g/w sosie chrzanowym, surówka collesław/50g/buraczki zasmażane/50g/ziemniaki/150g/ kompot z czarnej porzeczki /200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Mleko/150 ml/masło kakaowo-orzechowe /30g/bułka grahamka /40g/masło/7g/ jabłko/80g/. 1,7,8

Śniadanie

Zacierka na mleku /200ml/ser żółty/10g/ pasztet domowy(w/w) /20g/warzywa: ogórek kiszony, papryka/30g/ pieczywo mieszane/35g/ masło/5g/herbata z dzikiej róży. 1,3,7,11

II Śniadanie

Herbata z cytryną Ciasta, mandarynki jabłko /100g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250 ml./gulasz ze schabu/80g/w sosie dyniowym kasza kuskus/40g/surówka z kapusty pekińskiej , marchewki i pora z majonezem i jogurtem /100g/kompot owocowy/200ml./ 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo-truskawkowy na maślance/150ml/, wielozbożowe kuleczki czekoladowe/20g/ 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150 ml/pasta z makreli wędzonej z jajem/30g/ krakowska podsuszana /10g/warzywa: ogórek zielony, papryka,szczypior /30g/chleb żytni /40g/masło /5g/, herbata miętowa. 1,3,4,7

II Śniadanie

Herbata z cytryną, ciasta, mandarynki jabłko /100g/

Obiad

Zupa cebulowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250 ml/eskalopki z piersi indyka z masłem/60g/ ziemniaki/150g/surówka z marchwi i pomarańczy /100g/kompot z czerwonej porzeczki/200 ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku /150 ml/z musem truskawkowym/50g/. 7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ /200 ml/ser wędzony /10g/szynka drobiowa /10g/warzywa, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata /30g/chleb pszenno-żytni, ziarnisty, /40g/masło/5g/herbata z imbirem1,7,11

II Śniadanie

Herbata z cytryną, ciasta, mandarynki pomarańcza /80g/

Obiad

Krem z brokuł na wywarze warzywnym ze snackami popcornowymi/250 ml./paluszki rybne/70g/, ziemniaki, marchewka z groszkiem/80g/ kompot owocowy/200 ml./ 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml./ twarożek z miodem /30g/, bułka maślana /40g/masło/7g/ melon/100g/ 1,7