Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kasza kukurydziana na mleku, herbata z cytryną, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, sałata, krakowska podsuszana, serek almette kremowy, ogórek kiszony, pomidor.1,7,11

II Śniadanie

winogrona

Obiad

Kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, lasagne z mięsem mielonym i serem mozarella, surówka wiosenna(ogórek zielony, rzodkiewka, sałata z sosem jogurtowym),kompot wiśniowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo-truskawkowy na jogurcie, ciasteczka zbożowe kakaowe. 1,7

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, herbata owocowa, chleb razowy, jęczmienny, masło, pasta z jaj z suszonymi pomidorami, polędwica sopocka, ogórek zielony, papryka. 1,3, 7

II Śniadanie

½ banana

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem, pierś z kurczaka duszona w ziołach, ziemniaki z koperkiem, mizeria, marchewka kostka z masłem, kompot z czarnej porzeczki.1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną, racuchy jogurtowe z rabarbarem. 1.3.7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata z cytryną, masło, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, szynka wiejska, twarożek z miodem, rzodkiewka, ogórek zielony 1, 7,11

II Śniadanie

½ jabłka, orzechy

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, pieczeń rzymska w sosie chrzanowy, kasza pęczak, buraczki zasmażane, fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem, kompot owocowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy z musem malinowym, chrupki kukurydziano-czekoladowe. 1,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kawa zbożowa na mleku, herbata ziołowa, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, pasta z makreli wędzonej z jajem, szynka drobiowa, papryka, ogórek kiszony. 1,3,4,7

II Śniadanie

melon

Obiad

Zupa kalafiorowa z pulpecikami drobiowymi, kluski gnocchi z sosem pieczarkowym, surówka z młodej kapusty z koperkiem i olejem słonecznikowym, kompot z rabarbaru. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata z cytryną, rogal z masłem, dżemem wiśniowym, truskawki. 1,7

Śniadanie

Kuleczki czekoladowe z mlekiem, herbata z cytryną, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, schab wędzony, pomidor, 1,3,7,11

II Śniadanie

winogrona

Obiad

Zupa porowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, pieczony łosoś makaronem, brokułami i sosem beszamelowym, rukola , pomidory koktajlowe, orzechy z sosem winegret, kompot wiśniowy .1,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami, snacki popcornowe. 1,7