Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /200ml/szynka wiejska /10g/ser wędzony/10g papryka, ogórek zielony sałata, pieczywo mieszane/35g/masło, herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

banan/80g/ żurawina suszona

Obiad

Zupa kalafiorowa z kukurydzą na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250ml/, kotlet pożarski/60g/,ziemniaki puree, mini marchewki z masłem/40g/ sałata ze śmietaną/40g/ , kompot wiśniowy/200ml/ 1,3,7,9

Podwieczorek

Kremowy budyń jaglany/200ml/ z musem jagodowym/50g/ wafle kukurydziane 1, 7

Śniadanie

Kakao na mleku /200ml/kabanosy drobiowe/15g/ serek z suszonymi pomidorami, /20g/rzodkiewka, ogórek zielony, chleb orkiszowy, jęczmienny /35g/ ,masło, herbata z imbirem. 1,7

II Śniadanie

pomarańcze /80g/ marchew do chrupania

Obiad

Zupa z cieciorki na wywarze mięsno-warzywnym z boczkiem wędzonym i ziemniakami /250 ml/kluski gnocchi z twarogiem i musem truskawkowym/200g/,kompot owocowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/,kanapka na ciepło(bułka graham, ser żółty/15g/,szynka konserwowa wieprzowa/15g/, papryka . 1,7

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku/200ml/ krakowska sucha/10g/, jajo gotowane/1/2szt/ ogórek kiszony, pomidor szczypior, chleb żytni /35g/,masło, herbata z malwy. 1,3,7

II Śniadanie

winogrona /80g/, marchewka ,papryka do chrupania 30g

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/gulasz ze schabu/80g/ w sosie dyniowym kasza bul gur/40g/surówka z kapusty pekińskiej, pora ze śmietaną/80g, kompot z czarnej porzeczki/200ml/. 1, 7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml/ racuchy jogurtowe z jabłkiem/150g/ herbata owocowa. 1,3,7

Śniadanie

Kasza kukurydziana na mleku/200ml/ schab wędzony/10g/twarożek z gorzką czekoladą/30g ogórek zielony, pomidor, bułka z ziarnami, masło, herbata z imbirem. 1,7,11

II Śniadanie

mandarynka /80g/, mieszanka owoców suszonych

Obiad

Zupa cebulowa na wywarze mięsno-warzywnym z groszkiem ptysiowym/250ml/eskalopki z indyka/60g/ z masłem, ziemniaki/150g/,surówka z marchwi i jabłek/50g/ brokuły/50g/,kompot malinowy/200ml/.1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150g/,jajo/1szt/ w sosie tatarskim, chleb żytni/35g/,masło, herbata z cytryną. 1,3,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200/ser żółty/10g/ pasztet domowy/20g (wyrób własny),sałata, ogórek kiszony, papryka pieczywo mieszane /35g/masło ,herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

jabłko/80g/ orzechy nerkowca 8

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsn.-warzyw. z makaronem /250ml/ panierowany filet z mintaja /80g/ w sosem porowo śmietan., ziemniaki z koperkiem/150g/, kaki, prażone pestki słonecznika z sosem winegret/80g/kompot truskawk./200ml/.1,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /200ml/z musem malinowym/50g/ chrupki kukurydziano-bananowe/15g/ 1,7