Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150 ml/parówka z szynki /50g/na gorąco, ketchup sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i szczypioru/30g/chleb ziarnisty, zwykły/40g/ masło/5g/herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/ kalarepa/30g/

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z pomidorami i serem mozzarella /250 ml/kotlet jajeczny/60g/, ziemniaki/150g/, marchewka z groszkiem/100g/kompot z czerwonej porzeczki/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/kanapka na ciepło: bułka paryska/40g/, szynka konserwowa/15g/, ser żółty/15g/ketchup, papryka/20g/. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /150 ml/pasta z jaj z prażoną cebulą/30g/ krakowska drobiowa /10g/ warzywa : pomidor ogórek kiszony/30g/ chleb orkiszowy, jęczmienny/40g/masło /5g/herbata z dzikiej róży.1,3,7

II Śniadanie

banan /100 g/, marchew /30g/

Obiad

Barszcz biały na wywarze mięsno-warzywnym z białą kiełbasą i ziemniakami/250ml/ zraziki wołowo-wieprzowe/60g/, kasza gryczana/40g/buraczki /50g/surówka z pora, jabłek i kukurydzy z majonezem /50g/ kompot owocowy/200ml/. 1, 3,7,9

Podwieczorek

Lemoniada cytrynowo -pomarańczowa /150ml/ makaron/50g z truskawkami/50g/ i polewą jogurtową /30g/. 1,7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /150ml/szynka wiejska /10g/twarożek z miodem /30g/warzywa: ogórek zielony, rzodkiewka /30g/chleb żytni ze słonecznikiem/35g/ masło/ 5g/herbata z imbirem. 1,7

II Śniadanie

mandarynka /100g/

Obiad

Krem z zielonego groszku ze snackami popcornowymi/250ml/ gulasz ze schabu/80g/ w sosie dyniowym, ziemniaki/150g/ surówka z marchwi i jabłek /80g/kompot z czarnej porzeczki /200 ml./ 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowy na maślance/150ml/ wielo - zbożowe kuleczki czekoladowe /20g/. 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ salami/10g/serek z suszonymi pomidorami /20g/warzywa: papryka ogórek kiszony/30g/ bułka z ziarnami/40g/ masło/7g/herbata lipowa z miodem. 1,7,11

II Śniadanie

jabłko/100g/ kalarepa /30g/

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml spaghetti z sosem mięsno-warzywnym i serem mozzarella /150g/surówka z kapusty, marchewki ,jabłek i cebuli/100g/ /100g/kompot wiśniowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy/150ml/ z musem malinowym /50g/, wafle ryżowe z ciecierzycą. 7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku/150ml/schab nie ze wsi/10g/ser wędzony /10g/warzywa: sałata, pomidor, ogórek kiszony/30g/pieczywo mieszane/40g/masło /5g/herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcza /100g/

Obiad

Zupa krem z kukurydzy i selera naciowego z mleczkiem kokosowym i groszkiem ptysiowym/250 ml/pieczeń rybna w sosie pomidorowym, ziemniaki /150g/surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem/80g/kompot owocowy/200ml/./ 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/dżem truskawkowy/30g/ chałka z kruszonką /40g/masło/7g/ herbata owocowa, melon/80g/ 1,7