Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, szynka domowa, serek ziołowy almette, papryka, ogórek zielony. 1, 7,11

II Śniadanie

½ banana, marchew do chrupania

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, kluseczki gnocchi z twarogiem i polewą truskawkową, kompot owocowy. 1, 7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną, chleb żytni , pasta z łososia z jajem, ogórek kiszony, papryka 1,3,4,7

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, herbata, chleb razowy, jęczmienny, masło, pasta z jaj i szynki, ser żółty, szczypiorek, pomidor, ogórek zielony.1,3,7

II Śniadanie

melon, orzechy 8

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, gulasz z udźca indyka, kasza bulgur, surówka z kiszonej kapusty, fasolka szparagowa, kompot jagodowy . 7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata owocowa, gofry z cukrem pudrem, kiwi. 1,3,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata cytryną, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, parówka z szynki na gorąco, sałatka z pomidora, ogórka kiszonego. 1,7

II Śniadanie

winogrona

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem , kotlet mielony, ziemniaki, koperek, marchew z groszkiem, surówka z kapusty z koperkiem, kompot wiśniowy. 1,3,7

Podwieczorek

Herbata owocowa z dzikiej róży z miodem, ryż z musem truskawkowym. 7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata owocowa, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, twarożek z gorzką czekolada, krakowska podsuszana, pomidor. 1,7,11

II Śniadanie

Mus Kubuś owocowy

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami , spaghetti z sosem bolognese i żółtym serem, sałata lodowa, ogórek zielony, rzodkiewka z sosem jogurtowym, kompot truskawkowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kasza kukurydziana z malinami, ciasteczka owsiane. 1, 7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem, herbata, chleb razowy, jęczmienny, masło, sałata, schab wędzony, jajo gotowane, ogórek kiszony, pomidor. 1, 3 ,7

II Śniadanie

½ jabłka, żurawina

Obiad

Zupa porowa na wywarze mięsno-warzywnym z grzankami razowymi, panierowany filet z mintaja, sos cytrynowo-śmietanowy, ziemniaki, surówka z marchwi i chrzanu, kompot owocowy. 1,4,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, bułka maślana z masłem kakaowo-orzechowym, ½ gruszki. 1,7,8