Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z imbirem, chleb razowy, jęczmienny, (35g) masło, szynka drobiowa(15g) twarożek z miodem (20g) ogórek zielony, rzodkiewka 1,7

II Śniadanie

½ gruszki, orzechy 8

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, lasagne warzywno-mięsna z żółtym serem (130g) , sałata, ogórek zielony, rzodkiewka ze śmietaną, (80g), kompot wiśniowy. 1,7, 9

Podwieczorek

Budyń waniliowy, ½ banana, chrupki kukurydziano-czekoladowe 1,7

Śniadanie

Zacierka na mleku, herbata owocowa, chleb żytni (35g) masło, salami(15g) serek ziołowy (20g), ogórek kiszony, pomidor. 1, 7

II Śniadanie

mandarynka, rodzynki

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, gulasz wołowy (80g), kasza pęczak, surówka z kiszonej kapusty(50g), fasolka szparagowa z masłem(50g), kompot truskawkowy. 1, 7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną, pizza (wyrób własny) z szynką konserwową i serem mozzarella, papryka, pomidor. 1, 7

Śniadanie

Kakao na mleku, herbata cytryną, chleb żytni ze słonecznikiem (35g), masło, jajecznica z szynką, szczypior, pomidorki cherry. 1,3, 7

II Śniadanie

½ banana, śliwki kalifornijskie

Obiad

Krem z dyni z płatkami migdałowymi, kotlet pożarski(60g) ,ziemniaki puree z koperkiem, surówka z selera i rodzynek ze śmietaną(50g), groszek z masłem (50g), kompot z czarnej porzeczki. 1,3,7,9

Podwieczorek

Napar z żurawiny z miodem, makaron z truskawkami (100g) i jogurtem naturalnym. 1, 7

Śniadanie

½ jabłka, marchew do chrupania

II Śniadanie

melon, rzodkiewka do chrupania

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, kluski gnocchi z twarogiem i musem wiśniowym, (200g), kompot owocowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną, Hot-Dog (bułka grahamka, parówka z szynki, ogórek kiszony, cebula, ketchup). 1, 7

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, herbata, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni, masło, sałata, polędwica sopocka (15g), jajo gotowane, pomidor, ogórek kiszony 1,3,7,11

II Śniadanie

melon, marchew do chrupania

Obiad

Krem z zielonego groszku z grzankami ziołowymi, pieczeń rybna (80g) z sosem koperkowo-serowym, ziemniaki pieczone, bukiet warzyw (80g), kompot malinowy.1,3,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami, baton Flips karmelowy. 1,8