Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku /200ml/rolada wędzona/10g/szynka drobiowa/10g/ sałata ogórek zielony, pomidor pieczywo mieszane/35g/ masło, herbata z cytryną 1,7,11

II Śniadanie

banan /80g/, marchew 30g

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z ziemniakami/250ml/naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym/150g/kompot owocowy/200ml/ . 1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml/ pasta z łososia wędzonego z jajem 30g/szczypior,ogórek kiszony, papryka,chleb żytni, herbata miętowa. 1,3,4,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/parówka z szynki /50g/, sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i szczypiorku , chleb żytni ze słonecznikiem /35g/,masło, herbata Z imbirem. 1,7,11

II Śniadanie

gruszka/80g/ rodzynki /10g/

Obiad

Kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/ zraziki wołowo-wieprzowe/60g/w sosie własnym kasza gryczana, surówka z buraków i jabłek/50g/, surówka z pora, jabłka i kukurydzy/50g/, kompot wiśniowy/200ml/ . 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy/150ml/ banan/80g/wafle ryżowe z polewą malinową/24g/ 7

Śniadanie

Zupa mleczna z zacierką /200ml/ ser biały/30g/ dżem brzoskwiniowy /10g/ krakowska podsuszana/10g/ogórek zielony, papryka, bułka zwykła/40g/masło, herbata z żurawiny., 1,7

II Śniadanie

melon /80g/ kalarepa

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem /250ml/stek z cebulką/60g/ ziemniaki puree/150g/, mini marchewki z masłem/50g/ mix sałat z sosem winegret/50g/ kompot z czarnej porzeczki /200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Sałatka owocowa (jabłko ,kiwi, winogrona, banan, gruszka) z jogurtem i miodem/150g/ ciasteczka owsiane z żurawiną/25g/.1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem /200ml/ polędwica sopocka/10g/ serek z suszonymi pomidorami/20g/ogórek zielony, rzodkiewka chleb żytni/35g/masło herbata lipowa. 1,7

II Śniadanie

winogrona /80g/

Obiad

Krem z dyni na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami i płatkami migdałowymi/250ml/ pesto z piersią z kurczaka/80g/ i makaronem penne/40g/ surówka z selera, jabłek i orzechów ze śmietaną/80g/ kompot wiśniowy/200ml/ 1, 7,8,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/dżem wiśniowy/30g/chałka z kruszonką/40g/, masło, gruszka/80g/ herbata owocowa. 1, 7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ jajo gotowane/1/2 szt/ szynka wiejska/10g/ szczypior , pomidor ogórek kiszony, chleb życia, pszenno-żytni/35g/ masło, herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

pomarańcza /80g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z kaszą jaglaną /250 ml/ burger rybny /60g/,ziemniaki/150g/surówka marchwi i pory ze śmietaną/80g/ Kompot owocowy/200ml/. 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku duszony z jabłkiem, cynamonem i polewą jogurtową/250ml/. 7