Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata Z cytryną, chleb razowy, jęczmienny, (35g) masło, szynka wędzona (15g),serek z suszonymi pomidorami (15g) ogórek zielony, rzodkiewka.1,7

II Śniadanie

½ jabłka, kalarepka do chrupania

Obiad

Zupa grochowa na wywarze warzywnym z wędzonką wędliną i ziemniakami , naleśniki z twarogiem (100g) i musem truskawkowym, kompot owocowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata ziołowa, chleb żytni, masło, pasta z tuńczyka z jajem, szczypior (30g), ogórek kiszony, papryka. 1,3,4,7

Śniadanie

Zacierka na mleku, herbata z imbirem, chleb żytni(35g), masło, pierś wędzona z indyka (15g),twarożek z rzodkiewką (20g), pomidor, rukola. 1,7

II Śniadanie

mandarynka, śliwki kalifornijskie

Obiad

Zupa selerowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem, kotlet schabowy (60g) ziemniaki, marchewka z groszkiem (50g), mix sałat z sosem ziołowym, kompot z czarnej porzeczki. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata owocowa, chałka z kruszonką, (40g)masło, dżem wiśniowy (30g), 1/2 kiwi. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku, herbata z cytryną ,chleb orkiszowy ,ziarnisty, (30g), masło, pasta z jaj z szynką (30g), ser żółty (15g), ogórek kiszony, pomidor, 1,3,7,11

II Śniadanie

½ pomarańczy, orzechy 8

Obiad

Zupa porowo-ziemniaczana na wywarze mięsno-warzywnym gulasz z udźca indyka , kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami (100g), kompot wiśniowy. 7,9

Podwieczorek

Napar z dzikiej róży z miodem, makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym 1, 7

Śniadanie

Kakao na mleku, herbata owocowa, chleb razowy, ziarnisty pszenno-żytni (35g) masło ,polędwica sopocka(15g), serek kremowy (20g)), ogórek zielony, papryka. 1,7,9,11

II Śniadanie

½ banana, marchew do chrupania

Obiad

Barszcz biały na wywarze mięsno-warzywnym z jajem i ziemniakami, lasagne warzywno-mięsna z serem mozarella (150g), sałata, rzodkiewka, ogórek zielony z sosem jogurtowym(100g), kompot truskawkowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami, baton owocowo-bananowy. 7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa,, chleb jęczmienny, razowy (35g),masło schab wędzony (15g) twarożek z miodem, (30g), rzodkiewka, ogórek zielony 1,7

II Śniadanie

melon, morele suszone

Obiad

Krem z brokuł na wywarze mięsno-warzywnym z grzankami razowymi, pieczeń rybna w sosie pieczarkowym (100g), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi i pora ze śmietaną (100g), kompotmalinowy.1 ,3,4,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną, pizza z szynką konserwową i żółtym serem (wyrób własny), papryka, pomidor) 1, 7