Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kawa inka na mleku 150ml polędwica sopocka /10g/serek ziołowy/20g/ warzywa: ogórek małosolny, pomidor/30g/ chleb ziarnisty, pszenno-żytni/40g/masło/5g/ herbata z żurawiny. 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250 ml/makaron pełnoziarnisty /40g/ z filetem z kurczaka/80g/ i sosem szpinakowym, mix sałat, pomidory z sosem winegret/80g/ kompot wiśniowy/200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Napój miodowo-cytrynowy/150ml/ twaróg sernikowy /100g/z borówką i truskawkami/80g/, wafle ryżowe z polewą malinową. 7

Śniadanie

Kakao na mleku 150 ml. szynka wiejska /10g/jajo gotowane //1/2 szt./,warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/,chleb żytni ze słonecznikiem /40g/masło/5g/herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

arbuz /140g/ Kalarepa /30g/

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/pierogi leniwe z musem truskawkowym /200 g/, kompot owocowy /200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150 ml/1/2 banana chrupki kukurydziane truskawkowe. 7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku 150ml, ser żółty/10g/ żywiecka podsuszana /10g/warzywa: ogórek /warzywa: ogórek zielony, papryka/30g/ chleb jęczmienny, ziarnisty/40g/ masło/5g/, herbata z dzikiej róży. 1,7

II Śniadanie

arbuz /140g/ rodzynki/10g/

Obiad

Krem z brokuł na wywarze mięsno-warzywnym ze snackami popcornowymi/250ml/paluszki rybne/70g/ziemniaki puree /150g/surówka z kalarepy, marchwi i jabłek ze śmietaną /80g/kompot z rabarbaru i jabłek/200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Mleko/150ml/, dżem brzoskwiniowy/30g/ bułka maślana/40g/ masło/7g/ borówka /80g/ 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku twarożek z miodem/30g/ szynka z liściem/10g/ warzywa: rzodkiewka, ogórek zielony/30g/ chleb żytni/35g/masło /5g/, herbata ziołowa. 1,7

II Śniadanie

banan /80g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką/250ml/zraziki wołowo-wieprzowe /60g/w sosie własnym ziemniaki/150g/ buraczki zasmażane/40g/, ogórek małosolny/40g/,kompot wiśniowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /150ml/z musem jagodowym/50g/ ciastka owsiane z morelą/25g/ 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku na mleku 150 ml, pasta z jaj z prażoną cebulką/30g/ krakowska podsuszana /10g/warzywa: pomidor ogórek małosolny/30g/ pieczywo mieszane /40g/ masło/5g/herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/gulasz ze schabu/80g/kasza gryczana/40g/ surówka z młodej kapusty, rzodkiewki, ogórka zielonego /100g/kompot z rabarbaru i jabłek/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo- truskawkowy na jogurcie/150g/płatki kukurydziane/20g/. 1,7