Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem (200ml) schab wędzony (10g), serek z suszonymi pomidorami (20g) ogórek zielony papryka, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni(35g), masło herbata z malwy. 1,7,11

II Śniadanie

Truskawki /80g/

Obiad

Godz.14,00 Rosół wołowo-drobiowy z makaronem domowym (250ml) pieczona pałka z kurczaka (1szt) mini marchewki z masłem (50g), mizeria (50g)kompot śliwkowy. 1, 7,9

Podwieczorek

Godz.10,30 Herbaty z cytryną, tort śmietanowo-truskawkowy (80g) winogrona/80g/ 1,3,7

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku/200ml/ krakowska podsuszana /10g/ pasta z jaj z prażoną cebulą (30g) ogórek małosolny pomidor ,chleb żytni (35g), masło, herbata z cytryną 1,7,11

II Śniadanie

Melon/80g/, żurawina

Obiad

Krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i dyni/200ml/, kotlet pożarski (60g)ziemniaki puree z koperkiem/150g/ surówka z selera, marchewki i jabłek ze śmietaną (100g)kompot z czarnej porzeczki 1, 3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami /200ml/ baton owocowy. 1, 7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku szynka z indyka /10g/ pasta z tuńczyka z jajem /30g/ogórek zielony, papryka, szpinak, chleb razowy, jęczmienny /35g/, masło, herbata miętowa.1,3,4,7

II Śniadanie

Banan/80g/ marchew do chrupania

Obiad

Zupa z ciecierzycy na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną i ziemniakami /200ml/naleśniki z twarogiem /100g/ i musem truskawkowym, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku, Hot-Dog (bułka grahamka, parówka /50g/ cebula, ogórek kiszony, ketchup). 1,7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku/200ml/salami /10g/ ser mozzarella /10g/ pomidor, ogórek kiszony, sałata, chleb żytni/35g/ masło, herbata owocowa. 17,11

II Śniadanie

Jabłko/80g/ orzechy 8

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno- warzywnym z ziemniakami /200ml/ pieczeń rzymska /60g/ sosie własnym ,kasza pęczak/40g/, surówka z kapusty pekińskiej i groszku konserwowego /100g/ ,kompot wiśniowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kwa zbożowa na mleku, sałatka Jarzynowa /100g/, szynka /15g/ chleb razowy, jęczmienny /35g/,masło ,herbata z cytryną. 1,3, 7

Śniadanie

Kakao na mleku kabanosy drobiowe /15g/ serek almette z ziołami /20g/ ogórek zielony, rzodkiewka, bułka z ziarnami(35g) masło, herbata z dzikiej róży. 1,7,11

II Śniadanie

Winogrona /80g/

Obiad

Zupa porowa na wywarze mięsno- warzywnym z ziemniakami/200ml/,zapiekany łosoś /80g/z makaronem/40g/ brokułami i sosem beszamelowym rukola, pomidory koktajlowe, prażone pestki słonecznika z sosem winegret/60g/kompot śliwkowy.1,4,7,9

Podwieczorek

Napar z żurawiny z miodem, deser owocowy(banan, kiwi truskawki)z serkiem waniliowym /150g/, wafle ryżowe 7